Dorpsgezicht Spierdijk, Adrie Floris

Afgelopen zomer kwam journalist Cor Koomen bij ons langs voor een interview met Adrie. Het artikel verscheen in de Kogge van week 24, maar we hebben van Cor de originele tekst gekregen om met jullie te delen. Hieronder het volledige artikel!

Spierdijk- Midden in het dorp staat er een garage. Deze is al jaren in handen van familie Floris. Op hun website staat de volgende tekst, ‘de kleinste garage, met de grootste service’. En de klanten zijn het hier mee eens, voor ons een reden om de huidige eigenaar Adrie Floris eens in het zonnetje te zetten.

Als ik arriveer word ik welkom geheten door Truda, de zus van Adrie. ‘Adrie is even naar een klant , deze heeft problemen met zijn auto, en Adrie verhelpt dat. Maar kom verder, kijk hier ziet u onze geschiedenis in beeld’, zegt zij, terwijl ze een groot fotobord laat zien met honderd jaar geschiedenis van het familie bedrijf daar op. Het blijkt dat de grootvader van Adrie als hoefsmid in 1916 begonnen is.

Ondertussen is ons Dorpsgezicht gearriveerd, en na een lekkere kop koffie begint hij zijn verhaal. ‘Tja, in 1916 als smederij begonnen, en langzamerhand uitgebreid.  Door de jaren heen kwam er vraag naar steeds meer en uitgebreidere dienstverlening. Er werd zelfs een taxi aangeschaft om de bewoners van Spierdijk daar te brengen waar zij wezen moesten. Ook ging men over op reparatie en de verkoop van landbouwvoertuigen. Later kwamen er auto’s, fietsen en bromfietsen er bij. Maar de klanten konden bij ons ook terecht voor de aanleg van elektriciteit, dat was toen een extra service. En van het een komt het ander, Floris ging ook elektrische huishoudelijke apparatuur verkopen.

Maar toen de autobranche zich goed ontwikkelde, zijn eigenlijk vrij snel alle nevenactiviteiten uit handen gegeven en hebben we ons gespecialiseerd op de automobielen. Eerst waren het de Fiatjes, maar al snel kwam daar de Austin bij. Echter de kwaliteit van de Engelse auto’s en de levering van onderdelen liet nog wel eens wat te wensen over. Mede door de vele stakingen in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Dus we stopten met Austin en kwam Citroën om de hoek kijken. Leuk is dat ik daar veel van mee heb gekregen, ik ben hier in dit huis geboren, net als mijn vader Arie en zus Truda.

De lagere school heb ik in Spierdijk bezocht, daarna naar de MAVO in Hoorn. Mijn vader zei, ‘jongen een algemene ontwikkeling is van groot belang, en dat sleutelen leer je wel in de praktijk’. En laat hij nu gelijk hebben. Na de MAVO heb ik in rap tempo mijn monteurs diploma in Heerhugowaard gehaald. Ik kwam tenslotte uit een monteurs familie en de techniek was mij met de paplepel ingegoten. En wat Spierdijk betreft, we zitten hier geweldig. Het is een prachtig dorp om te wonen. Er gebeurt heel veel, en dat houdt het levendig. Wij doen zoveel mogelijk met alle activiteiten mee. Natuurlijk zijn we sponsor van een voetbalelftal. St. George 2, je moet zo’n club steunen. En het leuke is dat zij dit jaar kampioen zijn geworden, dat doet ons goed.

Mijn hobby is, hoe kan het anders, oudere auto’s. Zo heb ik er nog wat staan die echt opgeknapt moeten worden, maar ja tijd hè! Het sleutelen aan oudere auto’s vind ik geweldig, de nieuwere laat ik aan Rutger over, de zoon van Truda, hij tovert met de computer. Niet alleen het uitlezen, maar ook het dieper gaan als de problemen niet echt na de eerste check zijn opgelost. Rutger volgt ook elke cursus die van belang is. Trots ben ik ook op het feit dat hij als een van weinige niet-dealers aan hybride auto’s mag werken. Wat dat betreft is het nog steeds een echt familiegebeuren hier.

Zelfs mijn vader die nu 92 jaar is gaat nog regelmatig op pad om onderdelen te halen of klanten weg te brengen. Dat is toch geweldig als je dat op die leeftijd nog kan en mag doen. Daarbij is mijn vader bijna elke dag hier te vinden, niet zo gek want hij woont er naast en in zijn keuken wordt de koffie gedronken.

Nee, ik heb het hier best naar mijn zin. Vooral door de diversiteit, elke dag is weer anders. Kijk wij onderhouden oldtimers, b.v. de ‘eend’ van de burgermeester. Maar ook de meest moderne auto die net uit is. Daarbij kan men bij ons terecht voor echt elk merk. Ik ben gelukkig met mijn bestaan en trots op hetgeen waar mijn opa de fundering voor heeft gelegd ‘Garage Floris’.

Dorpsgezicht Adrie Floris FB

Adrie Floris, een boom van een kerel, zelfs ik, met mijn 1,95 meter kijk tegen hem op. Een man die het sleutelen en techniek in de genen heeft meegekregen. Een man die niet van poespas houdt, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Adrie is een Spierdijker in hart en nieren. En dat gegeven komt het dorp ten goede. Hopelijk blijft ‘zijn’ garage nog tot in lengte van jaren bestaan.

Tekst en beeld: Cor Koomen
Dit artikel is verschenen in de Kogge, week 24 – 2017.